H νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας για το 2020 – Τι περιλμβάνει
Δημοσιεύθηκε:


Παρατείνεται έως το τέλος του έτους η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2018, μαζί με όλες τις θετικές ρυθμίσεις που την συνοδεύουν, έπειτα από την «σιωπηρή» συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου 2019.

ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και υπόλοιποι εταίροι υπέγραψαν τη νέα σύμβαση (παρατείνοντας την ισχύ της παλαιάς), και σήμερα την κατέθεσαν στο υπουργείο Εργασίας.

«Το σύνολο των κανονιστικών και ενοχικών όρων της ΕΓΣΣΕ 2018 διατηρούνται σε ισχύ ως έχουν σήμερα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το διάστημα αυτό νοείται ως χρόνος κανονικής (συμβατικής) ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2018» επισημαίνεται στην σύμβαση-παράταση.

Ανάμεσα στα θεσμικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων στη νέα ΕΓΣΣΕ είναι και το επίδομα γάμου, που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, το επίδομα γάμου είναι υποχρεωτικό για όλους τους έγγαμους μισθωτούς της χώρας, ωστόσο οι εργοδοτικοί φορείς έχουν αντίθετη άποψη και θεωρούν ότι από τις 12 Νοεμβρίου του 2012, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος 4093 του 2012, τα ποσά της ΕΓΣΕΕ με ενσωματωμένο το επίδομα γάμου αποτελούν κατώτατα όρια μόνο για τους απασχολούμενους σε εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, οι οποίες υπογράφουν την Εθνική Σύμβαση.

Πάντως το επίδομα γάμου το δικαιούνται αναμφισβήτητα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και δευτερευόντως -σύμφωνα με την ΓΣΕΕ- μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

Ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του αναφέρει την υπογραφή της Σύμβασης με τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, που αποτελεί τη χρονική παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

«Το κείμενο της ΕΓΣΣΕ 2018, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε, περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει την ενεργή συμβολή και δέσμευση εκ μέρους των συμβαλλομένων, αλλά και του υπουργείου Εργασίας», αναφέρει ο ΣΕΒ προσθέτοντας πως η ΕΓΣΣΕ 2018, που παρατάθηκε, περιλαμβάνει κοινές δράσεις για:

την προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου,
την ενίσχυση των καλόπιστων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της πρόσβασης των μερών στις αναγκαίες και αξιόπιστες πληροφορίες και πηγές (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, ΕΛΣΤΑΤ, κλπ.), η οποία παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα.

Τριετίες

ΣΕΒ και ΓΣΕΕ μπορεί να συμφώνησαν για την υπογραφή της νέας Εθνικής Σύμβασης, σύντομα όμως θα κονταροχτυπηθούν για τα επιδόματα προϋπηρεσίας, που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζόμενους.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Απριλίου και θα καθορίσει τελεσίδικα αν οι μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012, τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν.

Εφόσον η απόφαση είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους (γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων) τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, για τα οποία ισχύει πλαφόν προσαύξησης στο 30% του μισθού, κάτι που θα σημάνει απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.

Πηγή: insider.gr

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης. . .

Ελλάδα

Αναβρασμός στη Μυτιλήνη και Χίο: «Μπλόκο» κατοίκων στην απόβαση αστυνομικών

Δημοσιεύθηκε: 25/02/2020 – 08:17 Αναβρασμός επικρατεί στη Μυτιλήνη το βράδυ της Δευτέρας με τους πολίτες να αποκλείουν το λιμάνι της πόλης καθώς και το λιμάνι Σιγρίου, με απορριμματοφόρα του δήμου, ώστε να αποτρέψουν την απόβαση

Ειδήσεις

Κοροναϊός: 71 νέοι θάνατοι, 508 νέα επιβεβαιωμένα – Πέθανε ακόμη ένας επιβάτης του Diamond Princess

Δημοσιεύθηκε: 25/02/2020 – 08:16 Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν χθες Δευτέρα 71 νέους θανάτους και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα. Στη συντριπτική

Ειδήσεις

Just the 2 of us – Hot or not; Ψήφισε το δικό σου αγαπημένο ζευγάρι του μουσικού σόου του Open!

Δημοσιεύθηκε: 25/02/2020 – 08:12 Αυτά είναι τα ζευγάρια και μπορείς να διαλέξεις! Όλα βρίσκονται στην τελική ευθεία ώστε στις 14 Μαρτίου να δούμε στις οθόνες μας το Just the 2 of us από τη συχνότητα

Aθλητικά

“Μυστικό” ραντεβού Αυγενάκη με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία»! Τι είπαν μεταξύ τους?…

Δημοσιεύθηκε: 25/02/2020 – 08:08 Πλήθος φημών τροφοδότησε από εχθές το βράδυ το “μυστικό” ραντεβού, που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, που βρίσκονται

Ειδήσεις

ΑΑΔΕ: Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης

Δημοσιεύθηκε: 25/02/2020 – 08:04 Δεν είναι απαραίτητη πλέον η επίσκεψη στην Εφορία για τους φορολογούμενους που παντρεύονται, χωρίζουν ή υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης. Μέχρι σήμερα, λόγω της επιτυχούς διασύνδεσης του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου

Ειδήσεις

Προσφυγικό Ελλάδα: Πλοία με ΜΑΤ και οχήματα κατέπλευσαν για Χίο – Λέσβο [vid & pic]

Δημοσιεύθηκε: 25/02/2020 – 07:56 Προσφυγικό Ελλάδα: Ραγδαίες εξελίξεις. Μεγάλη νύχτα και πολεμικό κλίμα στα νησιά το βορείου Αιγαίου Προσφυγικό Ελλάδα: Παραιτήθηκε η ΝΟΔΕ Χίου. Επιβάτες του πλοίου που είχε το δρομολόγιο της γραμμής Αη Στράτη – Λήμνο