ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 / 30 Ιουνίου 1913: Η άγνωστη μάχη της Θεσσαλονίκης με τα βουλγαρικά στρατεύματα

Δημοσιεύθηκε:

Μοιραστείτε το άρθρο

[2ος Βαλκανικός Πόλεμος] – Με την έναρξη των εχθροπραξιών του Β΄Βαλκανικού Πολέμου, ο Ελληνικός Στρατός εκκαθαρίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης από τα βουλγαρικά στρατεύματα. Είναι η πρώτη μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών στρατευμάτων και εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Βούλγαροι αξιωματικοί στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη

Τον Οκτώβριο του 1912 η Θεσσαλονίκη ήταν στόχος της προέλασης τόσο του Ελληνικού Στρατού (στρατιά Θεσσαλίας) όσο και του Βουλγαρικού. Στις 25 Οκτωβρίου (Παλιό Ημερολόγιο) μετά τη μεγάλη μάχη των Γιαννιτσών, ο ελληνικός στρατός έφτασε έξω από τη Θεσσαλονίκη και απαίτησε την παράδοση της φρουράς της. Μετά από κάποιες κωλισιεργίες ο φρούραρχος Ταχσίν πασάς παρέδωσε την πόλη στις 26 με τα πρώτα ελληνικά τμήματα να υψώνουν την ελληνική σημαία στις 27 Οκτωβρίου και τη θριαμβευτική είσοδο του διαδόχου-αρχιστρατήγου στις 28.

Την ίδια μέρα, έφτασαν στην περιοχή του Λαγκαδά και βουλγαρικά στρατεύματα με σκοπό να καταλάβουν την πόλη. Μόλις διαπίστωσαν ότι η πόλη είχε ήδη παραδοθεί στον ελληνικό στρατό, απαίτησαν να εισέλθουν και να εγκατασταθούν και αυτοί ως συμμαχικά στρατεύματα. Οι Έλληνες, γνωρίζοντας καλύτερα, τους αρνήθηκαν αλλά για λόγους συμβολικούς, με την επιμονή του Βουλγάρου στρατηγού Τεοντόρωφ, επέτρεψαν την είσοδο του ιδίου και δύο ταγμάτων στην πόλη.

Τελικά, ένα ολόκληρο βουλγαρικό σύνταγμα εισήλθε στη Θεσσαλονίκη ενώ οι υπόλοιπες μονάδες έλαβαν θέσεις σε δεσπόζουσες τοποθεσίες γύρω από την πόλη. Ανάλογες κινήσεις έκαναν και ελληνικές μονάδες. Μια αόρατη αίσθηση σύγκρουσης υπήρχε στον αέρα. Μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στην Ήπειρο, πολλές μονάδες μεταφέρθηκαν γρήγορα ατμοπλοϊκά στη Θεσσαλονίκη.

Βρετανικό περιοδικό αποδίδει παραποιημένα μια εικόνα μέσα στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη: Βόυλγαρος και Έλληνας στρατιώτες ζωγραφίζουν με τη βία το σημείο του σταυρού στο φέσι Τούρκου κατοίκου

Ύστερα από την αιφνιδιαστική επίθεση των Βουλγάρων της 16ης Ιουνίου (Παλιό Ημερολόγιο), η ΙΙ Μεραρχία (αντιστράτηγος Καλλάρης) επιδίδει στις 16:00 της 17ης τελεσίγραφο μίας ώρας στον Βούλγαρο στρατηγό να εγκαταλείψει την πόλη ζητώντας του να διατάξει τον αφοπλισμό των στρατιωτικών τμημάτων εντός της Θεσσαλονίκης αλλιώς θα αντιμετωπίζονταν εχθρικά. Ο Βούλγαρος στρατηγός ζητα 5 ώρες για να λάβει εντολές από τους ανωτέρους του αλλά οι Έλληνες αρνήθηκαν. Με παρέμβαση του Γάλλου προξένου θα δοθούν άλλες δύο διορίες αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Καθώς το τελεσίγραφο μένει αναπάντητο μέχρι τις 19:00, οι Έλληνες ξεκινούν εκκαθάριση της πόλης από τα Βουλγαρικά στρατεύματα. Συμπλοκές έλαβαν χώρα σε διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης, σημεία ελέγχου και χώρους στρατοπεδίας. Ιδιαίτερη μάχη έγινε στο αρχηγείο της Βουλγαρικής διοίκησης, στο ξενοδοχείο Grand Hotel, που επίσης ήταν και κέντρο οργάνωσης των ατάκτων ενόπλων, μια προσπάθεια της βουλγαρικής ηγεσίας να επαναφέρουν τις συνθήκες του 1900.

Η επιχείρηση θα λήξει την επομένη το πρωί, 18 Ιουνίου 1913 (Π.Η.), με την παράδοση των Βουλγάρων. Οι Έλληνες έχουν 64 νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι Βούλγαροι 77 και επιπλέον 1.360 αιχμαλωτίζονται.

Μοιραστείτε το άρθρο

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Προσθέστε το σχόλιο σας