Δέσμευση Βορίδη: Καμία αύξηση στον ΕΦΚΑ
Δημοσιεύθηκε:

Αισιόδοξος για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Κομισιόν για τους αγρότες της Κρήτης που είδαν φέτος την παραγωγή ελαιολάδου να καταστρέφεται, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης από το Ηράκλειο.

Ο υπουργός που συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με την συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών του νησιού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισήμανε ότι υπάρχει νομικό πάτημα για αυτές τις αποζημιώσεις, θα πρέπει όμως ο φάκελος που θα κατατεθεί να είναι πλήρης και εμπεριστατωμένος. «Όλα θέλουν επιμέλεια. Τα νομικά είναι σχετικώς χρήσιμα για όλες τις δουλειές. Συστήσαμε μια επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Αυγουλά, στην οποία συμμετέχουν και ο κ. Χνάρης με τον κ. Στρατάκη. Οι άνθρωποι αυτοί θα αγωνιστούν για να δουν εάν αυτή η καταστροφή από το δάκο οφείλεται σε κλιματικά αίτια για να πάμε στην Επιτροπή της Κομισιόν. Να εργαστούμε όλοι για να θεμελιώσουμε το επιχείρημά μας«, υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε προφανές ότι υπάρχουν ζημιές στην Κρήτη. Όμως οι αιτίες που τις προκάλεσαν δεν είναι όλες ίδιες ενώ η έκτασή τους δεν είναι προσδιορισμένη, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη.
«Καθεμία αιτία θα καθορίσει και τον τρόπο της αποζημιωτικής κάλυψης. Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά. Έχουμε πάθει από παράνομες ενισχύσεις. Είναι σαφές ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα καλύψει τις ζημιές από περιβαλλοντικά αίτια. Για το λόγο αυτό θα προσληφθεί προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ στον Οργανισμό. Για τις ζημιές στα θερμοκήπια εξέφρασε τον προβληματισμό του, για όσους καλλιεργητές δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, και τόνισε ότι «αυτοί θα καλυφθούν εν μέρει με de minimis αποζημιώσεις. Θα καλυφθεί τμήμα της ζημιάς».

Αύξηση κονδυλίων για δακοκτονία στην Κρήτη
Ειδικότερα για την δακοκτονία, επισήμανε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να αυξήσει κατά 2 εκατομμύρια ευρώ το ποσό για την Κρήτη. «Τα ποσά όμως πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα και όχι να σπαταλώνται. Το 2019 από πλευράς Υπουργείου το πρόγραμμα έτρεξε κανονικά. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι κάνει και ο καθένας. Πρέπει όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας σε ένα πρόγραμμα. Δεν μπορεί η δημόσια συζήτηση να γίνεται πλυντήριο εξατομικευμένων ευθυνών. Παίρνω μια δουλειά και πρέπει να την κάνω σωστά. Ωραίο το θεσμικό, αλλά πρέπει να δούμε τον ατομικό καταλογισμό ευθυνών».

«Θα κάτσουμε να πάμε βαθύτερα από ο, τι συνήθως στο θέμα της δακοκτονίας. Να δούμε τι συνέβη», προανήγγειλε ο Υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη «πραγματικής, ρεαλιστικής και σε βάθος» συζήτησης.

Καμία αύξηση στον ΕΦΚΑ

Ο Μ. Βορίδης τόνισε με έμφαση ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στον Εφκα» και υπογράμμισε:
«Άκουσα τα θέματα των τυποποιητών. Έχουμε πολλά να κάνουμε στη στρατηγική μας για το λάδι. Με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, έχουμε τη δυνατότητα να ανορθώσουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι προτεραιότητα μας. Ειδικά ο πρωθυπουργός παρακολουθεί ιδιαιτέρως τα θέματα της Κρήτης».
Επίσης ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και πάλι την Κρήτη σε τρεις μήνες.

Τεράστια η οικονομική ζημιά για την Κρήτη

Το μέγεθος της φετινής καταστροφής περιέγραψαν αγροτοσυνδικαλιστές και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης στη διάρκεια της σύσκεψης, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελαιοπαραγωγής του νησιού.
«Η ζημιά από την κακοκαιρία σε Ρέθυμνο και Χανιά ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και συμπλήρωσε «Η συνολική οικονομική ζημιά στην Κρήτη από Thomas Cook, λάδι και κακοκαιρία φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, τόνισε ότι «Πρέπει να προετοιμαστούμε από… χθες για την επόμενη χρονιά».
Αναμφισβήτητη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την ζημιά που έχει υποστεί όλη η Κρήτη και τόνισε «Ένα ζήτημα είναι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Να συνδέσετε αυτή τη ζημιά με την Κλιματική Αλλαγή. Χρειάζεται όμως κι ένας Περιφερειακός σχεδιασμός, γιατί κάθε περιφέρεια έχει διαφορετικές συνθήκες. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν τα ερευνητικά μας Ιδρύματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου» σημείωσε.
Αλλαγές στο ΕΛΓΑ ζήτησε από τον Υπουργό ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι είναι «Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκεντρώσει ανά Περιφέρεια το θέμα της δακοκτονίας» τόνισε και συμπλήρωσε «Να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Έλεγχο των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την δακοκτονία, ζήτησε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Το έντομο δεν σκοτώνεται με φάρμακα. Εάν χάσουμε τη σημαία μας, το ελαιόλαδο, τελειώσαμε. Χωρίς τον αγρότη δεν υπάρχει τίποτα στην Κρήτη» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «Όλα τα επαγγέλματα ξεκινούν από τον πρωτογενή τομέα. Οι παραγωγοί μας δίνουν μεγάλη μάχη. Το νησί περνά μια οικονομική κρίση. Η βόμβα θα σκάσει Φλεβάρη – Μάρτη. Είναι θέμα του πρωθυπουργού».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης. . .

Καμία εικόνα
Ειδήσεις

Ζευγάρι και στη ζωή εκτός από τις «Άγριες Μέλισσες»;

Δημοσιεύθηκε: 17/01/2020 – 17:19 Μπορεί στις «Άγριες Μέλισσες» ο Νικηφόρος και η Ασημίνα να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, στην πραγματική ζωή όμως, ο Αναστάσης Ροϊλός και η Έλλη Τρίγγου ακούγεται πως έχουν έρθει πολύ κοντά… Σύμφωνα

Ειδήσεις

Καλό Μεσημεράκι | Ερωτικά Μηνύματα | 17/1/2020

Δημοσιεύθηκε: 17/01/2020 – 17:16 Καλό Μεσημεράκι. Ο Νίκος Μουτσινάς «προκαλεί» και πάλι! Εύχεται «Καλό Μεσημεράκι» και παρουσιάζει όσα αγαπά να σχολιάζει αλλά και πρωτότυπες στήλες, με ατελείωτες εκπλήξεις και αμείωτο κέφι. ΠΗΓΗ

Κόσμος

Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλουμε βέτο στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης – Sparta-Voice

Δημοσιεύθηκε: 17/01/2020 – 17:15 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση που έκανε στο twitter έστειλε  ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και όχι μόνο για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης     “Θέλω να είμαι σαφής:

Ειδήσεις

Η νέα συλλόγη Infinalon από τη Nike Yoga χαρίζει άνεση και κομψότητα στους λάτρεις της γιόγκα

Δημοσιεύθηκε: 17/01/2020 – 17:10 Η σειρά είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει απόλυτη άνεση τόσο κατά τη διάρκεια ασκήσεων με στρώμα γιόγκα όσο και εκτός αυτού, χάρη στο νέο καινοτόμο ύφασμα Nike Infinalon. Μετά από δύο έτη

Κοινωνία

“Απογειώθηκε” η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Πάρου-Νέα έργα δρομολογούνται

Δημοσιεύθηκε: 17/01/2020 – 17:05 Συνεχώς αυξανόμενες είναι οι αφιξοαναχωρήσεις επιβατών και πτήσεων στο αεροδρόμιο της Πάρου από το καλοκαίρι του 2016, οπότε με χορηγία της Olympic Air, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επέκτασης, επιτρέποντας την προσαπογείωση μεγαλύτερου

Ελλάδα

Λέσχη για καπνιστές στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε: 17/01/2020 – 17:04 Η πρώτη λέσχη για καπνιστές στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός. Από τις 7 Ιανουαρίου στην Παπάφη, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας λειτουργεί η «Λέσχη Ευεξίας» όπου τα μέλη της μπορούν να απολαύσουν

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.