Η χρόνια ουλίτιδα ίσως οδηγεί στον καρκίνο


Η ουλίτιδα που αφήνεται χωρίς θεραπεία μπορείνα αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερες από 65.000 εθελόντριες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό χρόνιας ουλίτιδας σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του οισοφάγου, ακόμα και στις γυναίκες οι οποίες ουδέποτε είχαν υπάρξει καπνίστριες.

Συνολικά, οι πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου ήταν 14% περισσότερες στις γυναίκες με ιστορικό περιοδοντικής νόσου, ενώ ακόμα και στις μη καπνίστριες ήταν αυξημένες κατά 12%, γράφουν οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY) στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

«Τα ευρήματά μας πιθανώς αποκαλύπτουν ένα νέο στόχο για τις προσπάθειεςπρόληψης του καρκίνου: την στοματική υγιεινή και κυρίως την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια δρ Jean Wactawski-Wende, κοσμήτορας της Σχολής Δημοσίας Υγείας & Επαγγελμάτων Υγείας του SUNY, στο Μπάφαλο.

Η περιοδοντική νόσος είναι χρόνια βακτηριακή φλεγμονή η οποία προσβάλλει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και συμπεριλαμβάνει την χρόνια ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Η νόσος συχνά είναι ασυμπτωματική, αν και οι πάσχοντες από χρόνιαουλίτιδα μπορεί να έχουν υπερβολικά ερυθρά, φουσκωμένα (οιδηματώδη) ούλα, τα οποία ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα.

Αν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, κατά την οποία προσβάλλονται οι βαθύτεροι υποστηρικτικοί ιστοί των δοντιών και κυρίως το οστό που τα περιβάλλει. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Τα ευρήματα

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 65.869 γυναίκες, ηλικίας 54 έως 86 ετών, τις οποίες οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, 7.149 από αυτές εκδήλωσαν καρκίνο.

Το ιστορικό περιοδοντικής νόσου συσχετίσθηκε γενικώς με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, με την μέγιστη αύξηση να παρατηρείται στον καρκίνο του οισοφάγου: ο κίνδυνος εκδήλωσής του ήταν τριπλάσιος απ’ ό,τι στις εθελόντριες δίχως σοβαρή ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου του μαστού ήταν αυξημένος κατά 13%, του πνεύμονα κατά 31%, της χοληδόχου κύστεως κατά 73% και του μελανώματος κατά 23%, σε σύγκριση πάντοτε με τις γυναίκες δίχως προβλήματα στα ούλα και στα δόντια τους.

Αντιθέτως, η περιοδοντική νόσος δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος ή της κατώτερης πεπτικής οδού, ενώ η πιθανή συσχέτισή της με τον καρκίνο του στομάχου ήταν οριακή.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τις καπνίστριες και τις μη καπνίστριες, διαπίστωσαν πως όσες κάπνιζαν και ταυτοχρόνως είχαν χρόνια ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ήταν αυξημένες κυρίως οι πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα ή της χοληδόχου κύστεως. Αντίστοιχα, στις μη καπνίστριες με περιοδοντική νόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για άλλες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα.

Οι αιτίες

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την περιοδοντική νόσο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά η αιτία της συσχέτισης παραμένει ασαφής, είπε η δρ Wactawski-Wende.

«Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, η μία εκ των οποίων πρεσβεύει ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορεί να αποτελούν δείκτη για την γενικότερη κατάσταση της υγείας», είπε. «Υπάρχει όμως ισχυρή πιθανότητα να φθάνουν σε απομακρυσμένα τμήματα του σώματος διάφορες ουσίες που παράγει η φλεγμονή που χαρακτηρίζει την περιοδοντική νόσο».

Μία άλλη πιθανότητα είναι να φθάνουν σε άλλα σημεία του σώματος τα βακτήρια του στόματος που ευθύνονται για την περιοδοντική νόσο. «Δεδομένου λ.χ. ότι ο οισοφάγος βρίσκεται πολύ κοντά στη στοματική κοιλότητα, τα περιοδοντικά παθογόνα μπορεί εύκολα να βρουν πρόσβαση σε αυτόν, μολύνοντας τον βλεννογόνο του και διεγείροντας την ανάπτυξη καρκίνου σε αυτόν», είπε η δρ Wactawski-Wende. «Ίσως λοιπόν τα βακτήρια αυτά είναι η αιτία του τόσο αυξημένου κινδύνου που κατέδειξε η μελέτη μας».

Και κατέληξε: «Τα ευρήματά μας ενισχύουν περαιτέρω εκείνα που συσχετίζουν την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο και καθιστούν απαραίτητες περαιτέρω έρευνες για να βρεθούν οι ακριβείς αιτίες της συσχέτισης».

Η χρόνια ουλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες (από ορμονικές διαταραχές έως στρες και κακοτεχνίες στις προσθετικές εργασίες) αλλά μία από τις συχνότερες είναι η παραμελημένη στοματική υγιεινή.

Το διαβάσαμε στο giatros-in


Κάνε like στο Newsup.gr Μοιράσου το άρθρο:Αστεία

Ανέκδοτο: Ένας παππούς στη Μύκονο!‌‌

Είναι ένας παππούς και πάει στη Μύκονο. Βρίσκει ένα ξενοδοχείο κοντά σε πλαζ γυμνιστών, παίρνει μια ξαπλώστρα και αράζει. Κάποια στιγμή περνάει μια κοπέλα τσίτσιδη από μπροστά του, τη βλέπει και… «νταααν» του σηκώνεται. Μετά […]

Lifestyle & Media

Δύσκολες ώρες για τον ισχυρό άντρα Δημήτρη Κοντομηνά – Έπεσε η «Αυλαία»…

Έπεσε η «Αυλαία»… στη χρόνια δικαστική διαμάχη του κ. Δημήτρη Κοντομηνά και του κ. Στ. Τσοτσορού με το δικαστήριο να δικαιώνει τον Στάθη Τσοτσορό και να επιβάλει αποζημίωση άνω των 9 εκ. ευρώ! Σύμφωνα με […]

Ελλάδα

Άγρια καταδίωξη 3 Αλβανών στα ελληνοαλβανικά σύνορα! Σκηνές κινηματογραφικής ταινίας – Σοκαρισμένη η ΕΛ.ΑΣ. από τα ευρήματα…

Βαρύ οπλισμό, που μετέφεραν 3 Αλβανοί, κατάσχεσαν… χθες το βράδυ στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή του Μαυροματίου Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ειδικότερα, χθες το βράδυ, στις 9.30 […]

Οικονομία

Ειδικός διαπραγματευτής η MERIT ΧΑΕΠΕΥ

Η εταιρία MERIT Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι από 3/08/2017 συνεχίζει την παροχή υπηρεσιών Ειδικής Διαπραγμάτευσης επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας «BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε.», προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών. […]

Οικονομία

Τι λένε τέσσερις χρηματιστές για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη έξοδο (ή «επιστροφή») της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, τέσσερις γνωστοί χρηματιστές μιλούν στο Euro2day.gr για τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, για τα πιθανά οφέλη που μπορεί να αποφέρει στην οικονομία […]

Ειδήσεις

Βρέθηκαν απομεινάρια καταδρομικού πλοίου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου! [pics]

Δημοσιεύθηκε: 19.08.2017 | 23:57 Βρέθηκαν τα απομεινάρια του καταδρομικού USS Indianapolis (CA-35), που είχε βυθιστεί πριν από 72 χρόνια, όταν το χτύπησαν δύο τορπίλες ενός ιαπωνικού υποβρυχίου. Διαβάστε περισσότερα […]

Χρήσιμα

Πώς θα αποφύγετε τον πονόδοντο όταν τρώτε παγωτά και γρανίτες

Η κατανάλωση παγωτού ή γρανίτας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ενοχλημάτων, πολλές φορές ισχυρά επώδυνων, που μας χαλάνε τη διάθεση. Ποσοστό περίπου 30% των ανθρώπων παραπονιέται για την εμφάνιση έντονου και διαξιφιστικού πόνου στην περιοχή […]

Οικονομία

Συρία: Μανιτάρια αντί κρέατος για την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων

Με τον εμφύλιο να μαίνεται επί χρόνια στη Συρία και τις ελλείψεις σε τρόφιμα να γίνονται ολοένα χειρότερες, οι κάτοικοι πυκνοκατοικημένων πόλεων που ελέγχονται από αντάρτες, όπως η Δούμα, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα μανιτάρια […]