Τα παράγωγα του γαλλικού βέτο    

Δημοσιεύθηκε:

Το βέτο της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και των Σκοπίων, πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης στους κόλπους της Ε.Ε μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την προοπτική της διεύρυνσης έχοντας ως κύριο εκπρόσωπο την Γερμανία και των αντίστοιχων που προωθούν την λογική πρώτα της εμβάθυνσης προεξαρχούσης της Γαλλίας.

Του Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου* 

Αξίζει να σημειωθεί πως το γαλλικό βέτο στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο βαλκανικών χωρών υπαγορεύθηκε και για λόγους που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Γαλλίας και άπτονται του δυνητικού αρνητικού αντικτύπου πιθανών μεταναστευτικών ροών από τα δύο βαλκανικά κράτη προς την Γαλλία, ιδίως προς την Μασσαλία.
 
Στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα μια συγκεκριμένη παραδοχή οφείλει να γίνει αντιληπτή από τους διαμορφωτές και λήπτες αποφάσεων αναφορικά με την συμπεριφορά των κρατών στο αναδυόμενο και υπό σημαντική μετάβαση διεθνές σύστημα: Η κρατική συμπεριφορά καθορίζεται από την αλληλεπίδραση εξωτερικών (συστημικών) πιέσεων και εσωτερικών παραγόντων, όπως εύστοχα υποστήριξε ο Robert Putnam. 

Σε περιόδους ύφεσης και αλλαγής παραδείγματος, το έθνος-κράτος στρέφεται προς τις δικές του δυνάμεις ,ενώ η εσωτερική παράμετρος  αποκτά ολοένα και περισσότερη σημασία στην διαμόρφωση της  συμπεριφοράς των κρατών. 

Αυτή η αναντίρρητη πραγματικότητα διέλαθε της προσοχής ή ολοκληρωτικά αγνοήθηκε από τους εμπνευστές της προβληματικής και επώδυνης για τα ελληνικά συμφέροντα  Συνθήκης των Πρεσπών, όπως άλλωστε ομολόγησαν και οι ίδιοι μετά το γαλλικό βέτο (Δήλωση πρώην Υπουργού Ν.Κοτζιά περί μη πρόβλεψης αυτής της πιθανότητας). 

Αναμφισβήτητα το γαλλικό βέτο και οι ακόλουθες παλινωδίες της ηγεσίας των Σκοπίων έναντι της Συμφωνίας, αναδεικνύουν την έωλη προσέγγιση της ελληνικής πλευράς στην Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς διαπιστώνεται πρόδηλη πλάνη και άγνοια της φύσης του διεθνούς συστήματος το οποίο ήταν και παραμένει κρατοκεντρικό, ενώ το εθνικό συμφέρον απαιτείται να ορίζεται με την στενή έννοια του όρου και όχι στο πλαίσιο νεφελωδών διεθνιστικών ιδεολογημάτων.
 
Πρέπει να γίνει σαφές ότι το εύθραυστο πολιτικό σύστημα των Σκοπίων έχοντας ως raison d etre, το ψευδομακεδονικό ιδεολόγημα, είναι άκρως ευάλωτο σε διεθνείς και κυρίως περιφερειακές πιέσεις, θα υπονομεύσει την ούτως η άλλως προβληματική -για τα ελληνικά συμφέροντα- Συμφωνία των Πρεσπών. 
 
Τα Σκόπια καθίστανται εκ νέου αποσταθεροποιητικός παράγων στην Βαλκανική λόγω του διεθνούς και περιφερειακού ανταγωνισμού και κυρίως δυνητικό όχημα τρίτων και δη των τουρκικών επιδιώξεων, όπως διαφαίνεται άλλωστε και από την πρόσφατη τοποθέτηση στην θέση του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Salih Murat μέλους της Τουρκικής Μειονότητας.
 
Η Συμφωνία των Πρεσπών πιθανόν θα αποτελέσει μέσο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στα Σκόπια, καθιστώντας το erga omnes «κενό γράμμα». 

Η Ελλάδα απ’ την πλευρά της πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική άμεσων αντιμέτρων (tit for tat) στο ενδεχόμενο αυτό, ανακτώντας πρωτίστως την χαμένη της αξιοπιστία, κυρίως έναντι της αναβαθμισμένης τουρκικής απειλής, καθώς μέσω  της Συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα εκπέμπει ένα μήνυμα στρατηγικού ετεροκαθορισμού που μεταφράζεται ως αδυναμία από την τουρκική πλευρά, λογιζόμενη από εκείνη ως κράτος με φθίνουσα δυναμική. 

  
*Στρατηγικός Αναλυτής, Εταίρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 126 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 3/11/2019.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης. . .

Media

8 ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 79-80 (VIDEO)

Δημοσιεύθηκε: 13/11/2019 – 04:01 Ειδήσεις NewsUP.gr – Ότι συμβαίνει… Ανεβαίνει!!! Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για 8 ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 79-80 (VIDEO) Δείτε τα νέα επεισόδια της σειράς 8 ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 79-80 Η Ηλιάνα δεν δείχνει διατεθειμένη

Ειδήσεις

Οι Εμφύλιες Διαμάχες της Ελληνικής Επανάστασης

Δημοσιεύθηκε: 13/11/2019 – 03:57 Ειδήσεις NewsUP.gr – Ότι συμβαίνει… Ανεβαίνει!!! Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για Οι Εμφύλιες Διαμάχες της Ελληνικής Επανάστασης Οι αιματηρές συγκρούσεις στρατιωτικών και πολιτικών (Α’ Εμφύλιος) και Πελοποννησίων από τη μία πλευρά

Ειδήσεις

Σχέση σημαίνει επιθυμία, όχι υποχρέωση

Δημοσιεύθηκε: 13/11/2019 – 03:43 Ειδήσεις NewsUP.gr – Ότι συμβαίνει… Ανεβαίνει!!! Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για Σχέση σημαίνει επιθυμία, όχι υποχρέωση Σχέση σημαίνει επιθυμία, μια βαθύτερη ανάγκη για επικοινωνία και αλληλεπίδραση και όχι υποχρέωση και απαιτήσεις…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*