Λάθος η διατύπωση του νομοσχεδίου για την προτεραιότητα κατανομής των σταθμών ΑΠΕ που έχουν λειτουργήσει πριν το 2026
Δημοσιεύθηκε:

Μια λάθος διατύπωση (όπως εκτιμά ο ΣΠΕΦ) του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ είναι δυνατόν να οδηγήσει σταθμούς ΑΠΕ από 200 έως 400 kW που τέθηκαν σε λειτουργία πριν την 1/1/26 στο να απωλέσουν την προτεραιότητα τους στην κατανομή μετά την 1/1/26, ενώ το σωστό είναι η μείωση του ορίου εγκατεστημένης ισχύος να περιοριστεί μόνο σε όσους τεθούν σε λειτουργία μετά την 1/1/26 όπως υπαγορεύει ρητά ο Κανονισμός της ΕΕ. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 

Θέμα: Εναρμόνιση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019, άρθρο 12, σχετικά με την Κατανομή ηλεκτροπαραγωγής και απόκρισης της ζήτησης, ήτοι κατανομή κατά προτεραιότητα σταθμών ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά την 1/1/26 και είναι εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 200 kW και όχι γενικά κατανομή μετά την 1/1/26 κατά προτεραιότητα σταθμών ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος  έως 200 kW ανεξαρτήτως της ημερομηνίας θέσης τους σε λειτουργία. 

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ και κα Γεν. Γραμματέα 

Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Απελευθέρωση Αφοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και Στήριξη των ΑΠΕ» που κατέθεσε το Υπουργείο σας προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή στις 15/11/19, εισηγούμαστε την ακόλουθη καίρια τροποποίηση της διατύπωσης του τελευταίου εδαφίου, της παρ. 4, του άρθρου 26, ούτως ώστε η ρύθμιση να εναρμονίζεται με το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού 2019/943 της ΕΕ σχετικά με την Κατανομή της ηλεκτροπαραγωγής.

Εν προκειμένω στο άρθρο 12, παρ. 5 του Κανονισμού 2019/943 της ΕΕ ορίζεται πως:

«5. Για εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2026, η παράγραφος 2 στοιχείο (α) εφαρμόζεται μόνο σε όσες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής μικρότερη των 200 kW» 

Στο κατατεθέν ν/σ σας αντίθετα και εν προκειμένω στο άρθρο 26, παρ. 4, τελευταίο εδάφιο, εκ παραδρομής εκτιμούμε, προβλέπεται ωστόσο πως:

«Από την 1η Ιανουαρίου 2026 οι περιπτώσεις α’ και β’ του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αντίστοιχα εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης των 200 kW».  

Δηλαδή αδιακρίτως της ημερομηνίας θέσης σε λειτουργία του εκάστοτε σταθμού πριν την 1/1/26 και σε ασυμφωνία με όσα ορίζει ο Κανονισμός της ΕΕ πως τούτο αφορά μόνο όσους σταθμούς τεθούν σε λειτουργία (δοκιμαστική αν προβλέπεται τέτοια ή κανονική αν όχι) μετά της 1/1/26, σταθμοί ΑΠΕ ισχύος άνω των 200 kW που σήμερα ή μέχρι τότε στο πλαίσιο της λειτουργικής τους ενίσχυσης  απολαμβάνουν προτεραιότητα, εσφαλμένα θα την απωλέσουν στην κατανομή τους μετά την 1/1/26.

Προς εναρμόνιση λοιπόν της εν λόγω διάταξης του ν/σ σας με τον εν θέματι Κανονισμό της ΕΕ, η διατύπωση κρίνεται απαραίτητο να τροποποιηθεί ως εξής:

«Για εγκαταστάσεις που τίθενται σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2026, οι περιπτώσεις α’ και β’ του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αντίστοιχα εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης των 200 KW». 

Έτσι σταθμοί από 200 έως 400 kW που τέθηκαν σε λειτουργία πριν την 1/1/26 δεν θα απωλέσουν την προτεραιότητα τους στην κατανομή μετά την 1/1/26 και η μείωση του ορίου εγκατεστημένης ισχύος θα περιοριστεί μόνο σε όσους τεθούν σε λειτουργία μετά την 1/1/26 όπως υπαγορεύει ρητά ο Κανονισμός της ΕΕ.  

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για την θετική σας ανταπόκριση.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση, 

Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος

Γιώργος Σαμαράς – Γεν. Γραμματέας     

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης. . .

Media

Καφέ της Χαράς: Οριστικό – Τότε κάνει πρεμιέρα η σειρά του ΑΝΤ1

Δημοσιεύθηκε: 05/12/2019 – 23:19 Το «Καφέ της Χαράς» θα ανοίξει ξανά, αφού με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη λειτουργία του ΑΝΤ1 το αγαπημένο σίριαλ των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά επιστρέφει στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Πότε θα γίνει αυτό; Αρχικά είχε κυκλοφορήσει

Ειδήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις για την Ζέτα Μακρυπούλια και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη: Οι δύσκολες ώρες και το άδοξο τέλος – Τι συμβαίνει με το ζευγάρι?…

Δημοσιεύθηκε: 05/12/2019 – 23:15 Έκτακτο! Ραγδαίες εξελίξεις… Η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης σε δύσκολες ώρες – Αδοξο τέλος για το ζευγάρι! Τι συμβαίνει στον ΑΝΤ1; Όλο το ρεπορτάζ! Τo The Final Four,

Αθλητικά

Έκλεισε τον Καρέρα, αναχωρεί άμεσα για Αθήνα [video]

Δημοσιεύθηκε: 05/12/2019 – 23:11 ΑΕΚ – προπονητής: Ο Μάσιμο Καρέρα αναχωρεί για την Αθήνα για να υπογράψει συμβόλαιο για δύο χρόνια με την ΑΕΚ σύμφωνα με τον Τζανλούκα Ντι Μάρτζιο. Ο 55χρονος Ιταλός,ο οποίος έχει καθίσει

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*