«Κόκκινη κάρτα» της ΝΔ στις αναθεωρητικές συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσιεύθηκε:

Με οκτώ αποκλίσεις και μία σύγκλιση, και με ιδεολογικές λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε η δεύτερη θεματική ενότητα στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, που αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με το επιχείρημα ότι το σύνταγμα καλύπτει πλήρως και ρητά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνταγματικές αλλαγές, ενώ άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο για να στηρίξει τη συνταγματική καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή βάση σε ό,τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για τους κοινωνικά αδύναμους, όπως και για τη κοινωνική ασφάλεια», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, καταθέτοντας λίγο αργότερα τη πρόταση του κόμματός του που ορίζει ότι:

«Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών, μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Οι αλλαγές που συζητήθηκαν στην σημερινή θεματική ενότητα αφορούσαν τα άρθρα του συντάγματος:

-το άρθρο 5 για τη προστασία της ζωής χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, φύλου θρησκευτικών διακρίσεων,

-το άρθρο 21 για την κοινωνική και οικονομική στήριξη των ΑΜΕΑ

-το άρθρο 22 για τις συλλογικές συμβάσεις και

-το άρθρο 25 για τη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων από το κράτος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματοποίηση:

– της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού

– της διασφάλισης των δημοσίων αγαθών

– της απαγόρευση της επίταξης

– της κοινωνικής ασφάλισης

– της κατοχύρωσης της αρχής της επιείκειας

– της εργασιακής ισότητας

– των συλλογικών συμβάσεων.

«Δεν χρειάζεται να έχουμε στο σύνταγμα μία επιπλέον προσθήκη για να πούμε, ‘τι καλά, η Ελλάδα βάζει ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ’»

Απορρίπτοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για ανάγκη επικαιροποίησης του συντάγματος, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι αυτό που προτείνει στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι επαναδιατύπωση θεμάτων που ήδη έχουν βρει τη ρητή γραπτή απόδοσή τους στο σύνταγμα.

«Ήδη υπάρχουν και μας δεσμεύουν από το εσωτερικό δίκαιο και δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αυτούς τους νεωτερισμούς. Το σύνταγμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως δήθεν προστάτης του κοινωνικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι εμείς στη ΝΔ είμαστε η νεοφιλελεύθερη παράταξη. Από το 1975, ο συνταγματικός νομοθέτης έχει θεμέλιο του την έννομη τάξη και την αρχή του κράτους δικαίου», αντέτεινε ο κ. Τζαβάρας.

Επικριτικός ήταν και για τις συλλογικές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για τη συλλογική αυτονομία ως έκφραση ιδιωτικής βούλησης όταν η χώρα ανήκει στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και ο ίδιος έχει υπογράψει αρκετές διεθνείς συμβάσεις.

«Δεν χρειάζεται να έχουμε στο σύνταγμα μία επιπλέον προσθήκη για να πούμε, ‘τι καλά, η Ελλάδα βάζει ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ’ αφού η ίδια η ΝΔ είναι εκείνη που θεμελίωσε, αναγνώρισε και προστάτεψε τη λειτουργία της συλλογικής αυτονομίας. Αυτές οι προτάσεις γίνονται από παρατάξεις που θεωρούν ότι έχουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας», τόνισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Τα δημόσια αγαθά ευπροσώπως κατοχυρώνονται από το κράτος και εμείς πολύ περισσότερο από τους αριστερούς, έχουμε γίνει προστάτες τους».

Γιώργος Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε τις συναινέσεις χωρίς υποκρισία

«Επιδιώκουμε τις συναινέσεις χωρίς υποκρισία, αντίθετα από εσάς» αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Κλασσική περίπτωση ρεβανσισμού και πολιτικής δειλίας ήταν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Απέδειξε ότι η ΝΔ υπέκρυπτε μεγάλο βαθμό πολιτικής υποκρισίας που διαπερνούσε τις προτάσεις και τη συμπεριφορά σας», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Το ίδιο κάνατε και στη συζήτηση στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, που ενώ ρητά δηλώσατε ότι δεν συμφωνείτε με τη πρόταση μας, εμφανιστήκατε να διαφωνείτε με τον εαυτό σας, αλλά να ψηφίζετε τη πρόταση μας. Αυτό είναι έλλειψη σοβαρότητας και υπονόμευση της θεσμικής σταθερότητας, γιατί εξαφανίζεται το στοιχείο της εμπιστοσύνης από το πολιτικό διάλογο».

«Το νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ – συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος – τον βλέπω όταν επαναφέρει στις εργασιακές σχέσεις τις απόψεις του ΔΝΤ για τη πλήρη ελαστικοποίησή τους και την άρση των συλλογικών συμβάσεων, ακόμα και τώρα που έχουμε φύγει από τα μνημόνια. Όταν βλέπω κάποια στελέχη σας να λένε ότι είναι φθηνό το νερό και πρέπει να ακριβύνει. Το νόημα των δικών μας παρεμβάσεων είναι διπλό. Να κατοχυρώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο, καθιστώντας αγώγιμες τις διατάξεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν από δικαστήρια, αλλά και γιατί είχαμε τραύματα από την περίοδο των μνημονίων. Αν θέλουμε λοιπόν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις θεσμικές μας παρεμβάσεις».

«Η ουσία της διαφοράς μας είναι η αντίληψη ως ηθικής υποχρέωσής μας, να επιβάλουμε συγκεκριμένη συμπεριφορά στο κράτος για την εξομοίωση των ατομικών δικαιωμάτων. Το παρελθόν, μας δείχνει την ουσία της σύγκρουσης μας. Εμείς βλέπουμε τα κοινωνικά δικαιώματα ως πρόσθετο προσδιορισμό αυτονομίας των ανθρώπων. Η επικρατούσα αντίληψη της ΝΔ είναι ο φιλελευθερισμός στη πολιτική – αλλά στην οικονομική πολιτική είναι ο νεοφιλελευθερισμός», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ντόρα Μπακογιάννη: Προσπαθείτε να μας κολλήσετε τη ταμπέλα του νεοφιλελευθερισμού

«Έχετε μια τάση να βάζετε ταμπέλες. Στη ΝΔ είμαστε κοινωνικά και πολιτικά φιλελεύθεροι. Προσπαθείτε να μας κολλήσετε τη ταμπέλα του νεοφιλελευθερισμού, η οποία με τις εκλογές έπεσε στο κενό και δεν μπορεί να το συνεχίζετε», αντέδρασε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Μιλώ για χαρακτηριστικά πολιτικής ταυτότητας» ανταπάντησε ο κ. Κατρούγκαλος. «Καλή η αποδοχή, όσοι από εσάς προσδιορίζεστε φιλελεύθεροι. Όμως η πολιτική που εφαρμόζετε είναι η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη, και είναι αυτή του ΔΝΤ, που εφάρμοζε κάτω από εκβιασμούς και αναγκαζόμαστε να δεχθούμε για λόγους εθνικού συμφέροντος, και την οποία όμως ανατρέψαμε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Η βασική μας διαφορά είναι ιδεολογική. Εμείς δεν εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική εκτός μνημονίου, ενώ εσείς συνεχίζετε να την εφαρμόζετε» ανταπάντησε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε: «Υπάρχει πεδίο σύμπλευσης για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει κατοχυρώνεται στο σύνταγμα ένα πλέγμα καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Υπέρ της συνταγματοποίησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά «με φειδώ και προσεκτική διατύπωση» ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Με τη στάση της ΝΔ όπως εκφράστηκε, δεν θα περάσει καμία – εκτός από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – από τις 9 συνολικά αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μας κάνει να λέμε ότι αυτή η αναθεώρηση καλύτερα να μην περάσει», σχολίασε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της συνταγματοποίησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά «με φειδώ και προσεκτική διατύπωση» ενώ συμφώνησε και στην ανάγκη να προστεθεί η προστασία για τα δημόσια αγαθά, αλλά να μην είναι διατυπωμένη με τρόπο που θα κατοχυρώνει «τη γραφειοκρατία και όχι τα κοινωνικά αγαθά».

Ταυτόχρονα, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πολιτικός λόγος όταν αρθρώνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελέγχεται με το κριτήριο τι έκανε όταν άσκησε την εξουσία και φωτογραφίζει τις πραγματικές διαθέσεις μας. Τι θα πει για παράδειγμα βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί δημοψηφισμάτων, όταν έχει κάνει ως κυβέρνηση το δημοψήφισμα του 2015;».

«Εμείς στη προτείνουσα Βουλή καταψηφίσαμε τις δύο και υπερψηφίσαμε τις υπόλοιπες 7 διατάξεις. Δεν ψηφίσαμε αυτές που αφορούν τα θέματα επίταξης και την κατάργηση της πρόβλεψης για την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, γιατί θεωρούμε ότι στο σύνταγμα μας είναι πολύ καλά διατυπωμένες και δεν χρειάζονται αναθεώρηση», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Αιτιολογώντας την στάση του κόμματός του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «όλα τα αναθεωρητέα συνταγματικά διαβήματα που αφορούν κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται με φειδώ, γιατί η φύση και ο χαρακτήρας τους για αγώγιμες αξιώσεις, μας υποχρεώνουν να είμαστε συγκρατημένοι».

«Οι δημαγωγικές μεγαλοστομίες δεν πρέπει εισχωρούν στο συνταγματικό δίκαιο, γιατί μπορεί αυτά τα ευχολόγια όταν φτάσουν στα δικαστήρια να αποδειχθούν κενά περιεχομένου, και αυτό θα είναι η πραγματική κατάργηση του συντάγματος και στη συνείδηση των πολιτών», είπε και πρόσθεσε:

«Το να λύνεις το πρόβλημα των πολιτικών ελίτ, δεν είναι αντικείμενο της αναθεώρησης. Μπορεί να συγκινεί το πολίτη αλλά αυτό είναι θέμα της δικής μας ανικανότητας».

«Οφείλουμε να μην αποδειχτούμε ανίκανοι να λειτουργήσουμε σωστά στην αναθεωρητική Βουλή, και να μην συντάξουμε κείμενα που τα δικαστήρια θα αποφασίσουν», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Γιάννης Γκιόκας: Δεν μπορεί να διακηρύττεις από τη μια το δικαίωμα της εργασίας, και από την άλλη να υποστηρίζεις τον εργοδότη

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, επεσήμανε ότι το δεύτερο κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης που αφορά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα , «αντανακλά τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των φραστικών ανακηρύξεων στο σύνταγμα και την πραγματικότητα που έχει αποδείξει ότι καταστρατηγούνται και ακυρώνονται με μεγάλη ευκολία οι διατάξεις του».

«Αυτές οι διακηρύξεις δεν απέτρεψαν την ανεργία, την κατάσχεση πρώτης κατοικίας, τις μητέρες που υφίστανται τεράστιες διακρίσεις ή το απεργιακό δικαίωμα να είναι συνεχώς στο στόχαστρο, όπως και οι συλλογικές συμβάσεις και όλα αυτά με τη βούλα της ΕΕ. Αυτές οι διακηρύξεις διατυπώνονται στο σύνταγμά μας, το οποίο όμως, όπως αποδεικνύεται, είναι ένα άδειο πουκάμισο, γιατί υπάρχουν τα παραθυράκια για να προστατεύσουν στη πράξη το υπέρτατο δικαίωμα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», υποστήριξε ο κ. Γκιόκας.

«Πέρα από διάφορες ρήτρες, υπάρχει στο σύνταγμα ένας ακόμα συνταγματοποιημένος Δούρειος ίππος σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και είναι η αναγνώριση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ. Μίλησε ακόμα για υποκρισία αυτών που συντηρούν το αστικό δίκαιο, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να διακηρύττεις από τη μια το δικαίωμα της εργασίας, και από την άλλη να υποστηρίζεις τον εργοδότη».

«Το ΚΚΕ, παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τάσσεται υπέρ διατάξεων για τη καλύτερη οργάνωση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γι’ αυτό άλλωστε στην προηγούμενη αναθεωρητική διαδικασία ψηφίσαμε για την προστασία της ελεύθερης και χωρίς διακρίσεις μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, για την αναγνώριση της ίσης αμοιβής και ίσης εργασίας ανεξάρτητως ηλικίας, την απαγόρευση της επίταξης και υπέρ της κατοχύρωσης της έννοιας της επιείκειας, γιατί αυτές οι διατάξεις κινούνται σε σωστή κατεύθυνση», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Ακόμα, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την τύχη των οποίων όπως είπε, «απέρριψαν όλοι οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ και αντινεοφιλελεύθεροι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απλά η κοινή στρατηγική που έχουν, δεν χωρά ουσιαστικές αποκλίσεις από την κυρίαρχη πολιτική τους, που είναι η εξίσωση προς τα κάτω».

Κωνσταντίνος Χήτας: Δεν προτείνουμε αναθεώρηση για τα μάτια του κόσμου

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις του, όπως το δικαίωμα στην ίση εργασία και αμοιβή ή την πρόσβαση στην υγεία, εξασφαλίζονται απόλυτα από το σύνταγμα.

«Δεν προτείνουμε αναθεώρηση για τα μάτια του κόσμου. Το σύνταγμά μας κατοχυρώνει και επιπλέον λαμβάνει ειδικά μέτρα για την κοινωνική προστασία και την περίθαλψη. Αν θέλετε όμως, μπορεί να διαμορφωθεί διατύπωση ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία και να λαμβάνει μέτρα για τη φροντίδα της υγείας και του γήρατος», ανέφερε.

Ο κ. Χήτας τόνισε ότι δεν είναι καταρχήν αντίθετος στην συνταγματοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ χαρακτήρισε «θεμιτό το δικαίωμα στην απεργία, χωρίς όμως την καταχρηστική άσκηση του».

Ακόμα, υποστήριξε ότι είναι χωρίς κανένα νόημα όσα προτείνονται για την κοινωνική ασφάλιση, αφού όπως είπε, το κράτος μεριμνά – ενώ για την έννοια της επιείκειας, ανέφερε ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει η διάταξη του συντάγματος, με την προϋπόθεση ότι το κράτος αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Θετική στην «επικαιροποίηση διατάξεων του συντάγματος η ειδική εισηγήτρια του ΜεΡΑ25

Η ειδική εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, δήλωσε θετική στην «επικαιροποίηση διατάξεων του συντάγματος», ενώ επέκρινε τη ΝΔ για την αρνητική της στάση.

Όπως είπε, «δεν μπορεί να προχωρήσει σε προοδευτικές αλλαγές μια κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει την κατάργηση του ασύλου, δυσφήμισε και στη συνέχεια πούλησε δημόσιους οργανισμούς, γίνεται παραμάγαζο των φαρμακευτικών εταιριών, απεργάζεται την ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών φορέων ενώ αντιμετωπίζει την απεργία ως απλή αναστάτωση».

Θετική δήλωσε «στη συμπερίληψη του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού», χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά, ουσιαστική, ρεαλιστική και ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την κατάργηση των διακρίσεων».

Συμφώνησε ακόμα στη κατεύθυνση της κρατικής εγγύησης για αξιοπρεπή διαβίωση, σημειώνοντας ότι «χωρούν περαιτέρω βελτιώσεις» , όπως και στην εγγυητική παρουσία του κράτους για εξασφαλισμένες δημόσιες υπηρεσίες.

«Είναι αυτονόητα θετική η προοδευτική σκέψη, το κράτος να εγγυάται τα κοινωνικά δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις, να υιοθετεί κάθε μέτρο για το δικαίωμα της ίσης αμοιβής και ίσης εργασίας, να στηρίζει τους κοινωνικούς θεσμούς και να διασφαλίζει, τόσο τα δημόσια κοινωνικά αγαθά όσο και την απαραίτητη μέριμνα για τη μητρότητα, τα παιδιά, τους άνεργους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικά όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αδαμοπούλου.

«Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μας, είναι ανάγκη να αποσαφηνίσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα και να διασφαλίσουμε την κανονικότητα τους. Είναι χρέος μας να βρεθεί η απαραίτητη συναίνεση για να στηρίξουμε τους αδύναμους και το κοινωνικό κράτος», κατέληξε.

Επέκρινε για την αρνητική της στάση την κυβερνητική πλειοψηφία η Έφη Αχτσιόγλου

«Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα έχουν απτή και άμεση συνέπεια στη καθημερινότητα των πολιτών. Δεν θα αποφασίσουμε πάνω σε ένα ιδεολογικό ευφυολόγημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα αποφασίσουμε για την προστασία ή τη μη προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και ευάλωτων ατόμων», υπογράμμισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, επέκρινε για την αρνητική της στάση την κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζοντας ότι όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται δεν έχουν καμία βάση αλήθειας.

«Τα βασικά επιχειρήματα της ΝΔ που είναι ενάντια στη πρόταση μας, είναι ότι δεν έχουν πρακτική αποτύπωση, είναι συνταγματικός πληθωρισμός, δημαγωγία, δεν έχουν απτά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλήθεια από αυτό, γιατί κάθε μία από τις προτάσεις μας έχει πρακτικές και άμεσες συνέπειες», επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε:

«Ένα ακόμα επιχείρημα της ΝΔ είναι, ότι προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνταγματοποιήσει την ιδεολογική του προσέγγιση στα κοινωνικά δικαιώματα. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι προτάσεις μας θωρακίζουν και επικαιροποιούν το σύνταγμά μας. Γιατί στη μνημονιακή περίοδο, είδαμε συχνές παραβιάσεις από το νομοθέτη των συνταγματικών αρχών. Αυτό δείχνει την ανάγκη να το θωρακίσουμε πληρέστερα και καθαρότερα, αφού οι προβλέψεις του συντάγματός μας δεν στάθηκαν αρκετές να αποτρέψουν τις προσβολές».

Η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ακόμα, «μήτρα των κοινωνικών δικαιωμάτων» το δικαίωμα της εργασίας, ενώ υπεραμύνθηκε της προσθήκης στο σύνταγμα της ίσης αμοιβής και ίσης εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας, τονίζοντας ότι «το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο, παραβιάστηκε ο κατώτατος μισθός με μόνο κριτήριο την ηλικία».

«Αυτό είναι τρανή απόδειξη πως νομικά πρέπει να θωρακίσουμε το σύνταγμα, ώστε στο μέλλον να μην μπορεί να υπάρξει καμία προσβολή», υπογράμμισε.

Υπεραμύνθηκε ακόμα της συνταγματικής κατοχύρωσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, επισημαίνοντας ότι αν δεν γίνει αυτό, με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση θα μπορούν την επόμενη μέρα οι επιχειρήσεις, επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα, να μειώσουν το προσωπικό τους.

Έμφαση έδωσε η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «στη διασφάλιση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος και σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», τονίζοντας ότι «η ιδεολογική διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ότι, «η ΝΔ μιλά μόνο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τη καθολική πρόσβαση των πολιτών σε κοινωνικές υπηρεσίες με το κράτος να είναι ο εγγυητής και να φροντίζει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

«Εμείς λέμε καθολική πρόσβαση των πολιτών στα βασικά κοινωνικά αγαθά και τα δίκτυα διανομής τους, να μην μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες η εκχώρηση της πλειοψηφίας τους και να τίθενται υπό δημόσιο έλεγχο», είπε η κ. Ατσιόγλου και κατέληξε:

«Οι προτάσεις μας είναι εξαιρετικά άμεσες και πρακτικές στη καθημερινότητα των πολιτών. Δεν είναι ρητορεία, δεν έχουν κομματική επιδίωξη, εναρμονίζονται με τις υφιστάμενες συνταγματικές διατάξεις, απλά επικαιροποιούμε το περιεχόμενο τους».

Απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι όλα τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, καλύπτονται πλήρως και ρητά, τόσο από το σύνταγμα, όσο και από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Χαρακτήρισε «υπερβολή» την κατοχύρωση στο σύνταγμα της ταυτότητας σεξουαλικού προσανατολισμού, τονίζοντας ότι «είναι απολύτως κατοχυρωμένα τα δικαιώματα αυτά από το σύνταγμα», ενώ χαρακτήρισε «αόριστη και ιδεολογικά φορτισμένη» την πρόταση για τη διασφάλιση τω δημόσιων αγαθών.

«Οι διατάξεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύμπλεγμα ευτυχίας, που εμπεριέχει όμως αυτονόητα δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνονται, τόσο στο σύνταγμα μας όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η πρότασή του εμπεριέχει ευχές. Η συνταγματοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα λόγω ανεργίας και δημογραφικού. Επαρκώς και ρητά το σύνταγμα ορίζει ευρεία εξουσία του κράτους», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

«Αρνούμαστε προτάσεις που υπερφορτώνουν το σύνταγμα με διατάξεις που θα το κάνουν δύσκαμπτο, και κόντρα στο κοινό αξιακό δίκαιο της ΕΕ. Αρνούμαστε να ψηφίσουμε τέτοιες αλλαγές και αρκούμαστε σε ένα σφιχτό σύνταγμα που είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

ΠΗΓΗ

Αθλητικά

Ομάρ: «Καλύτερα που σκοράραμε στο τέλος»

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 04:47 Αναλυτικά όσα είπε: Τώρα που έχετε πάρει την πρόκριση, τι προτιμούσες μια άνετη πρόκριση ή γκολ δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα; «Νομίζω για εμάς, αλλά και για τους φιλάθλους,

Media

8 ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 115-116 (VIDEO)

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 04:38 Δείτε τα νέα επεισόδια της σειράς 8 ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 115-116 Η Ηλιάνα έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και δεν σταματάει να παίρνει τηλέφωνα και να βρίζει τον Οδυσσέα με τον

Πολιτική

Η Ολομέλεια Εφετών είπε “όχι” σε εφέτη ανακριτή- Παραμένει η Τουλουπάκη

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 04:17 Υπόθεση Novartis: Με μεγάλη πλειοψηφία και οριακή απαρτία η Ολομέλεια Εφετών αρνήθηκε την ανάθεση της υπόθεσης της Novartis σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή κρίνοντας ουσιαστικά ότι οι χειρισμοί για τη διερεύνηση των

Κόσμος

Ηχηρό «χαστούκι» στην Τουρκία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «παράνομη» τη συμφωνία με τη Λιβύη

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 04:09 Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας –

Media

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 (VIDEO)

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 04:06 Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 Στο παρελθόν η Άννα επισκέπτεται τον Αποστόλη στο χωριό και υπάρχει πολλή ένταση μεταξύ τους μιλώντας για την

Ειδήσεις

Από διαβήτη πάσχουν 973.806 άτομα στην Ελλάδα GRTimes.gr

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 04:01 Από σακχαρώδη διαβήτη πάσχουν 973.806 άτομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ για το έτος 2019, αποτελώντας το 9% του πληθυσμού της χώρας. Τα νεότερα αυτά στοιχεία έρχονται

Media

ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 64 (VIDEO)

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 03:33 Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 64 Η Κάτια προσεύχεται να βγει σώα από τον εφιάλτη που ζει με το Νίκο και να καταφέρει

Ελλάδα

Φετουτσίνι με πέστο και λιαστές ντομάτες

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 03:33 Υλικά για 4 άτομα 80 γραμμάρια κουκουνάρι 25 γραμμάρια πεκορίνο τριμμένο 25 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη 25 φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι 1 κουταλιά του

Media

ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ Δ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 64 (VIDEO)

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 03:01 Δείτε τα νέα επεισόδια της σειράς ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 64 Νέος καυγάς Αχιλλέα – Ρενάτας, για το Μάρκο. Η Φαίη δέχεται την πρόταση γάμου του Δαμιανού, ενώ ο Βλάσης

Ελλάδα

Τζακ ποτ στο Τζόκερ

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 02:52 Τζακ ποτ σημειώθηκε στην κλήρωση του Τζόκερ στις 12-12-2019. Οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν ήταν οι: 3, 10, 28, 31, 41 Τζόκερ ο αριθμός 6. Πηγή: Τζακ ποτ στο Τζόκερ ΠΗΓΗ

Ειδήσεις

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 13/12/2019 – Λόγια-Σταράτα

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 02:37 ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 13/12/2019 Γεμάτη ρομαντισμό η ημέρα, αλλά και πάθος, λόγω της Συνόδου Αφροδίτης-Πλούτωνα και του Τριγώνου Άρη-Ποσειδώνα! Όνειρα εκπληρώνονται, οικονομική εύνοια αναμένεται, όπως και καυτές ερωτικές για τα Ζώδια

Ειδήσεις

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αυξήθηκαν οι ασθενείς στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 02:36 Αύξηση του αριθμού των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία πανελλήνιας φαρμακο-επιδημιολογικής μελέτης τα οποία θα παρουσιαστούν στις 14 Δεκεμβρίου, στο 6ο

Ειδήσεις

Έρωτας Μετά 16/12/19: Ο Σωκράτης Νεκρός …

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 02:18 Έρωτας Μετά 16/12/19: Ο Σωκράτης βρίσκεται ξαφνικά νεκρός και οι υποψίες για τη δολοφονία του πέφτουν στη Μάγδα. Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος ξυπνάει από το κώμα και άλλοι χαίρονται με

Media

ΦΤΕΡΩΤΟΣ ΘΕΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 116 (VIDEO)

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 02:11 Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΦΤΕΡΩΤΟΣ ΘΕΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 116 Ο Τζέι Τζέι, η Αϊχάν και η Ντερέν καταστρώνουν ένα σχέδιο για να αναγκάσουν τη Σανέμ και τον Τζαν να

Κόσμος

Βρετανία: Θρίαμβο των Συντηρητικών «βλέπει» το exit poll (video)

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 02:11 Θρίαμβο των Συντηρητικών στις εκλογές της Βρετανίας προβλέπει το exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης. Οι Τόρις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξασφαλίζοντας 368 έδρες από τις 650

Ειδήσεις

Χωρίζονται σε στρατόπεδα Μηνάς και Βούλα

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 02:07 Μην Αρχίζεις Τη Μουρμούρα 18/12/19: Η Ελπινίκη επισκέπτεται τον Ηλία και την Καίτη αλλά την προσοχή της κερδίζει μόνο το μωρό. Παράλληλα, η Βέλη δέχεται μία επαγγελματική πρόταση και ξεσηκώνει όλη

Media

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 64 (VIDEO)

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 01:51 Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 64 Ο Στρατής βλέποντας τη Δάφνη να μετακομίζει στο σπίτι του Αλέξη, πληγώνεται και παίρνει την μεγάλη απόφαση

Ειδήσεις

Κρατάς Μυστικό 13/12/19: Η σχέση Τζένης

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 01:47 Κρατάς Μυστικό 13/12/19: Η Αγγελική θέλει να απομακρύνει τη Αίζα από τον Αριστείδη, ενώ η Σίσσυ ετοιμάζει την παράσταση που έχει αναλάβει. Παράλληλα, η Τζένη προσπαθεί να αποδεχθεί ότι από σύζυγος

Ελλάδα

Την επόμενη Τρίτη στο ΚΑΣ το θέμα της Αμφίπολης

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 01:22 Συνάντηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα είχε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις Αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης και τις εργασίες στην Αμφίπολη. Την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να ξεκαθαριστεί το

Media

ELIF ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 479 (VIDEO) – Λόγια-Σταράτα

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 00:33 Δείτε videos από τα νέα επεισόδια του γ΄κύκλου της σειράς ELIF ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 479 Ο Ερκούτ και η Γκόντζα καταστρώνουν τα σχέδια τους σχετικά με την εταιρία Ντορουκλάρ και την οικογένεια Εμίρογλου.

Ειδήσεις

Η κόντρα που όλοι περιμέναμε: BMW Z4 M40i vs Toyota Supra

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 00:23 Δεν είναι μυστικό ότι η τελευταία γενιά Toyota Supra βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην BMW Z4. Στην πραγματικότητα, τα δύο αυτοκίνητα είναι τόσο ίδια, που και τα δύο έχουν παρόμοιο εσωτερικό,

Ζώδια

Ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια 13/12

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 00:20 1 από 12Κριός: Η Σελήνη έχει περάσει στον Καρκίνο και κυρίαρχη είναι η διάθεσή σου να βρεθείς κοντά στις ρίζες σου, γι’ αυτό δεν αποκλείεται να επιδιώξεις να βρεθείς με την

Ελλάδα

Καλάβρυτα 12 Δεκεμβρίου 1943: Οι πατριώτες έφτυναν τους δήμιους τους

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 00:11 Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι ένα από τα πολλά εγκλήματα των Γερμανών στην Ελλάδα, που αποδεικνύουν ότι το πιο άγριο ζώο στον πλανήτη είναι ο άνθρωπος. Κάποιοι Γερμανοί προσπάθησαν και προσπαθούν

Ειδήσεις

ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ – Spoiler: Με αυτόν θα γίνει ζευγάρι η Ελένη

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 00:08 ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: Έρχονται… σκηνές πάθους! Οι «Άγριες Μέλισσες» συνεχίζουν να… τσιμπάνε τεράστια νούμερα τηλεθέασης και εμείς μάθαμε τι μας περιμένει με έναν έρωτα να έρχεται στις οθόνες μας! Ένας από τους

Κόσμος

Τσαβούσογλου: «Πολιτικό σόου» η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 00:07 Δημοσίευση: 13 Δεκεμβρίου 2019, 12:05 πμ Οργισμένη ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την απόφαση της Γερουσίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. «Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε

Αθλητικά

Ολυμπιακός: Υπέκυψε στην ανωτερότητα της Ρεάλ

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2019 – 00:03 Με την απουσία του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη να γίνεται παραπάνω από αισθητή και με τα 18 λάθη να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αποστολή του, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστικός επί

Ειδήσεις

Αυτός είναι ο 61χρονος καθηγητής μουσικής που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου – Στη δημοσιότητα η ταυτότητά του

Δημοσιεύθηκε: 12/12/2019 – 23:59 Στη δημοσιότητα δίνονται, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 61χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα στις 15 Νοεμβρίου 2019 από αστυνομικούς της

Αθλητικά

Να γίνει συνάντηση πραγματικών ιδιοκτητών, με Σαββίδη – Μελισσανίδη

Δημοσιεύθηκε: 12/12/2019 – 23:55 Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραβρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της λίγκας, αναφέρθηκε στο θέμα του προπονητικού της Ξάνθης αλλά και τις μετοχές του Ολυμπιακού, ενώ στο τέλος της τοποθέτησής του ζήτησε και συνάντηση

Ειδήσεις

Δώρο Χριστουγέννων 2019: Τι ποσό δικαιούστε και πότε πρέπει να καταβληθεί

Δημοσιεύθηκε: 12/12/2019 – 23:51 Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για να καταβληθεί το δώρο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Τη δυνατότητα να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων online δίνει

Διαβάστε επίσης. . .

Αθλητικά

Μαρινάκης: «Να γίνει συνάντηση πραγματικών ιδιοκτητών, με Σαββίδη – Μελισσανίδη»

Δημοσιεύθηκε: 12/12/2019 – 23:47 Ήθελα να κάνω μία ειλικρινή κουβέντα με τα μέλη του Συνεταιρισμού. Πολλές ΠΑΕ αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει βοηθήσει στην επίλυσή τους. Κάθε χρόνο δεν

Αθλητικά

Οι αστρολογικές προβλέψεις 13 – 15/12/2019

Δημοσιεύθηκε: 12/12/2019 – 23:47 Οι αστρολογικές προβλέψεις 13 – 15 Δεκεμβρίου 2019. Μάθε πως ο Άρης, ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Ουρανός θαεπηρεάζουν το ζώδιο σου. Ο Άρης στον Σκορπιό σε τρίγωνο με Ποσειδώνα

Ειδήσεις

Στο στόχαστρο της Μ. Γιουνάιτεντ ο Χάαλαντ

Δημοσιεύθηκε: 12/12/2019 – 23:41 Οι συνεχείς καλές εμφανίσεις του Έρλινγκ Χάαλαντ με την Σάλτσμπουργκ, φαίνεται ότι έχουν πείσει τους ανθρώπους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ασχοληθούν με την περίπτωσή του, ωστόσο το συμβόλαιο του νεαρού με τον Αυστριακό

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*