Θα πτωχεύουν πλέον και τα νοικοκυριά σύμφωνα με το νέο πλαίσιο
Δημοσιεύθηκε:

Πτωχευτικό δίκαιο: Την αμερικανική συνταγή σχεδιάζει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται και προτίθεται να ολοκληρώσει προκειμένου να τεθεί σε ισχύ έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, το σχέδιο βασίζεται σε Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων και θα προβλέπει την πτώχευση και των νοικοκυριών.

Μέχρι σήμερα στη χώρα δεν υπάρχει ενιαίο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ εκτός από τις διατάξεις για την προστασία της α΄κατοικίας που το επόμενο διάστημα θα καταργηθούν.

Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη θα έχει μόνιμο και ολιστικό χαρακτήρα και θα δίνει την ευκαιρία για μια “νέα αρχή” σε οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ωστόσο θα είναι αυστηρότερο από τις ρυθμίσεις που ισχύουν και με συντομότερες διαδικασίες.

Το νέο πλαίσιο υπό προϋποθέσεις θα δίνει δύο επιλογές σε όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν τις κόκκινες οφειλές τους τις οποίες θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει διαχειριστής: Είτε τη ρύθμιση των χρεών του οφειλέτη με βιώσιμο τρόπο, είτε την κήρυξη πτώχευσης η οποία θα περιλαμβάνει τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών του στοιχείων και εν συνεχεία τις διαγραφές των χρεών του.

Πάντως σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο αναδιάρθρωσης του οφειλέτη πριν καταστεί αφερέγγυος πριν από την έναρξη δηλαδή συλλογικών διαδικασιών αφερεγγυότητας οι οποίες συνήθως συνεπάγονται την πλήρη πτωχευτική απαλλοτρίωση της περιουσίας του οφειλέτη.

Τρέχουν οι πλειστηριασμοί

Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Έως το τέλος του 2019 έχουν προγραμματιστεί περί τους 2.400 νέους πλειστηριασμούς ενώ θα ξεπεράσουν τις 5.500 έως και το τέλος Ιανουαρίου 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Νοέμβριο του 2017 έως σήμερα έχουν ξεκινήσει 51.000 πλειστηριασμοί εκ των οπίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 32.000.

Το αμερικανικό μοντέλο

Η πρόβλεψη για προσωπική χρεοκοπία υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ πριν από χρόνια για να αντιμετωπίζονται οι οφειλέτες με μεγάλα χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Η συγκεκριμένη νομοθεσία επιτρέπει σε ιδιώτες υπό προϋποθέσεις να δηλώνουν χρεοκοπία, όρος που αναφέρεται στη νομική διαδικασία που οι οφειλέτες μπορούν να πετύχουν μερική ή ολική ελάφρυνση των χρεών τους. Στο δικαστήριο ο οφειλέτης παρουσιάζει τη λίστα των πιστωτών του  ενώ ορίζεται διαχειριστής της περιουσίας του. Συχνά στους οφειλέτες επιτρέπεται να διατηρήσουν μέρος της περιουσίας τους και το δικαίωμα χρήσης της κατοικίας τους.

 

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης. . .

Ειδήσεις

Το μυστήριο με τις κόκκινες βούλες στις ασπίδες των ΜΑΤ (Photos)

Δημοσιεύθηκε: 07/12/2019 – 08:02 Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από άνδρες των ΜΑΤ που κουβαλάνε ασπίδες, οι οποίες φέρουν ένα κόκκινο σύμβολο πάνω τους.       Αρκετές από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από

Ειδήσεις

Υπόθεση ναρκωτικών: Το αστρονομικό ποσό και η σκόνη που “δεν είναι ηρωίνη”

Δημοσιεύθηκε: 07/12/2019 – 07:58 Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα ενώπιον του Ανακριτή ζήτησαν και πήραν οι δύο Αλβανοί ηλικίας 44 και 45 ετών καθώς και η μητέρα του ενός 64 ετών, για την υπόθεση των

Ελλάδα

Φωτιά στο ξενοδοχείο: Τα μπιτόνια βενζίνης και η εντολή έξωσης

Δημοσιεύθηκε: 07/12/2019 – 07:42 «Η μεγάλη πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Athenaeum Palace & Luxury Suites που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ατόμων φαίνεται να οφείλεται σε εμπρησμό. Βρέθηκαν μπιτόνια βενζίνης σε τρία δωμάτια – από τα 122 συνολικά

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*