Στο έλεος του χιονιά ή των… μετεωρολόγων; – Πού θα χιονίσει τελικά


Αντιφατικές είναι οι δηλώσεις γνωστών μετεωρολόγων γύρω από το θέμα της επικείμενης κακοκαιρίας. Εισβολή από τον αρκτικό κύκλο, χιονιάς από Σκανδιναβία, πολικές θερμοκρασίες, χιόνι μέχρι και στο Σούνιο και πολλά άλλα ήταν μόνο μερικές προβλέψεις από όσες αναρτήθηκαν από τα ΜΜΕ μέσω των προγνώσεων των ειδικών.

Ωστόσο οι απόψεις πλέον στην επιστημονική κοινότητα διχάζονται.

Πλέον οι μετεωρολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην χιονίσει τουλάχιστον στις μισές από αυτές τις περιοχές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί, ενώ σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, σήμερα θα είναι καθοριστική ημέρα για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα πάντα είναι οριακά και το κλίμα συνεχώς μεταβάλλεται.

Ο Γιάννης Καλλιάνος από τη μεριά του, ενώ τώρα αλλάζει την πρόβλεψη για χιόνια, επιμένει στο ότι οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Κι αυτός περιμένει τα σημερινά δεδομένα για να έρθει με ακριβείς προβλέψεις αναφορικά με τον χιονιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Χρυσούλας Πέτρου, τμηματάρχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), την Παρασκευή η χώρα μας θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα.

«Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η κ. Πέτρου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις προβλέπονται είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν εξασθενημένα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.

economy365.gr