Δράμα: Άφησε τον σκύλο του δεμένο σε χωράφι … να πεθάνει από την παγωνιά.


Διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ (για απουσία ηλεκτρονικής σήμανσης και απουσία βιβλιαρίου υγείας) βεβαίωσε σήμερα από το Αστυνομικό Τμήμα Δράμας στον άνδρα, που είχε δεμένο – σ’ ένα περιφραγμένο χωράφι στον Άγιο Τρύφωνα της Δράμας χωρίς τίποτα να τον προστατεύει – τον σκύλο του, το πτώμα του οποίου τυχαία εντόπισε χθες ο Ηλίας Πορτοκαλίδης, ο οποίος έκανε και την καταγγελία στην Αστυνομία.Ο κτηνίατρος της Περιφέρειας, που έκανε την νεκροψία, αφού το πτώμα ξεπάγωσε καθώς είχε κοκκαλώσει από το ψύχος, διαπίστωσε – και κατέγραψε στην βεβαίωση του που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία – ότι αυτό το πλάσμα δεν πέθανε από το κρύο, αλλά πνίγηκε κρεμάστηκε από το σχοινί με το οποίο το είχε δεμένο ο βασανιστή του.

Αυτό όμως – η αιτία θανάτου δηλαδή – δεν αλλάζει σε τίποτα τις κατηγορίες σε βάρος του ιδιοκτήτη του καθώς η παθητική και η ενεργητική κακοποίηση (βάσει των νόμων 4039/2012 και 4235/2014) σε περίπτωση θανάτου ή βασανισμομύ ζώου έχουν τις ίδιες ποινές και το ίδιο διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Για την υπόθεση αναμένεται να οριστεί δικάσιμος και καθώς η κακοποίηση του σκυλιού είναι εξόφθαλμη μετά την καταδίκη – είτε αυτή έχει χρηματική ποινή, είτε είναι με ή χωρίς αναστολή – θα πρέπει να του επιβληθεί και το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Όπως πολλές φορές έχουμε πει τα ζώα έχουν ανάγκες. Χρειάζονται τροφή, νερό, κατάλυμα για να προφυλαχθούν, εμβόλια, αντιπαρασιτικά φάρμακα και φροντίδα καθώς πεινούν όπως εμείς, αρρωσταίνουν όπως εμείς, γερνούν όπως εμείς, τραυματίζονται όπως εμείς. Κάποιος που αφήνει το ζώο του αβοήθητο και έτσι δεμένο είναι εγκληματίας.

Άλλωστε στη Δράμα το ψύχος δεν είναι δριμύ μόνο αυτές τις μέρες αλλά τους περισσότερες μήνες του χειμώνα και δεν νοείται κάποιος να ισχυριστεί ότι κατά λάθος εγκατέλειψε το σκυλί του σε αυτή την κατάσταση δεμένο με το σχοινί, χωρίς τίποτα να προστατεύει αυτό το πλάσμα από τον καιρό…

zoosos